Openbare
Bibliotheek Wehl
Kerkplein 6
7031 AD Wehl
tel.0314-683484
fax0314-683816
e-mail:
ob.wehl@tref.nl










Wehl Digitaal en Stichting Openbare Bibliotheek Wehl presenteren
Bibliotheek Expositie Gallery


In een unieke samenwerking met de Stichting Openbare Bibliotheek Wehl presenteert Wehl Digitaal hier om de zoveel tijd een greep uit de expositie(s) die lopen in de plaatselijke bieb. U kunt hier o.a. informatie aantreffen over de lopende of komende exposities, informatie over de kunstenaars en voorbeelden van wat u kunt verwachten als u de expositie off-line bekijkt in de bibliotheek zélf!

Lopende Exposities
Foto-expositie van Jurjen Fellinger

Tot eind september hangen in de expositieruimte van de bibliotheek foto’s van Doetinchemmer Jurjen Fellinger. Fotografie heeft al vanaf zijn 12e jaar zijn interesse. Vooral landschap, natuur en portretten hebben zijn aandacht. Als lid van amateur-fotoclub “De Oude IJssel” is hij in staat zich steeds kritischer naar zijn werk te kijken en een eigen stijl te ontwikkelen. Aan de wanden van de expositieruimte hangt een selectie uit zijn werk van de afgelopen 2 jaar. Het betreft met de analoge camera gemaakte opnames die gemaakt zijn in de Slangenburg. Dit is een selectie van zijn werk dat ook te zien geweest is tijdens thematentoonstelling van zijn fotoclub in het Doetinchemse Stadsmuseum.

Ook de 4 zwart-wit portretten komen nog uit het fotorolletjestijdperk. Het overige werk, kleurenportretten en een serie foto’s uit het prachtige Brugge zijn met de digitale camera gemaakt waarbij slechts lichte aanpassingen in Photoshop tot prachtige resultaten hebben geleid.
Voor meer werk van deze fotograaf en voor werk van de overige leden van fotoclub “De Oude IJssel” kunt u een kijkje nemen op www.amateurfotoclub.nl.




Openingstijden

maandag:     14.00-17.30uur, 18.30-20.00uur
woensdag:   14.00-17.30uur
donderdag:  10.00-12.00uur, 14.00-17.30uur
vrijdag:         14.00-17.30uur, 18.30-20.00uur





Vorige Exposities
Expositie Gonnie Geerts-Giesen

In de expositieruimte is werk te zien van Gonnie Geerts-Giesen. Gonnie Giesen (Gaanderen 1947) kreeg tijdens haar schooltijd al les van de kunstschilder Tonny Ros. Toen zij later naar Lobith verhuisde kwam ze in '88 haar oude leraar weer tegen die in die plaats zijn atelier had gevestigd. Hij heeft haar overgehaald om onder zijn leiding weer "serieus" met schilderen te beginnen. Na het overlijden van Tonny Ros in 1993 is ze zowel klassiek als impressionistisch gaan schilderen. Eerst bij de vrije Akademie "De Liemers" in Zevenaar, later onder leiding van Leo van Oudheusden bij de Gruitpoort in Doetinchem. Na haar verhuizing naar Zeddam kreeg ze steeds meer interesse in fijnschilderen. In 2001 is ze dan ook de 3-jarige opleiding Fijnschilderen gaan volgen bij Kunstacademie "Te Wildt" waar ze in 2004 het certificaat behaalde. Haar opleiding heeft ze vervolgens afgerond door ook de "masterclass" bij deze academie te volgen.

Nu exposeert Gonnie Giesen niet alleen, maar geeft ze zelf ook les in aquarel- en fijnschilderen in Elten, Zeddam en Doetinchem.



Deze expositie is nog te zien tot 15 juni.







Expositie Lidy Schut

In de expositieruimte van de bibliotheek is werk van Lidy Schut te zien. Deze talentvolle amateurschilder is pas in 2003 begonnen met schilderen. In die tijd volgde ze de cursus "Aquarelleren en tekenen voor beginners" die in het Barghse Huus door docent Nol Schrijvers werd gegeven. Na nog een vervolgcursus te hebben doorlopen, bezoekt ze nu eens per week het open atelier om zich verder te bekwamen. Ook hier wordt ze weer begeleid door Nol Schrijvers.

In haar werk gebruikt ze diverse materialen en technieken waaronder olieverf, acryl, pastel en aquarel.

Haar werk is nog te zien tot eind april.









Expositie Assadullah Hamed

Tot 24 februari is in de expositieruimte van de bibliotheek werk te zien van Assadullah Hamed.

Het werk van deze Didammer, die met zijn gezin in 1998 Afghanistan heeft verlaten, is zeer de moeite waard. Mensen, natuur en de verschillende culturen zijn de hoofdmoot van deze uiterst getalenteerde kunstenaar.

Voor zijn vertrek uit Afghanistan exposeerde hij al in binnen en buitenland en nu dus in Wehl.










Expositie Linda Bouwman in bieb Wehl

Tot het einde van het jaar exposeert Linda Bouwman acryl schilderijen en keramiek in de Wehlse bibliotheek.

Linda is in Doesburg geboren (1961) maar woont en werkt in Arnhem. De schilderijen zijn geschilderd op linnen of katoenen doek meestal in het formaat 100 x 100 cm of 120 x 100 cm en zijn heel kleurrijk fris en vrolijk. De kleuren en gebruikte technieken komen weer terug in de voorwerpen van keramiek.

Meer werk is te zien op de volgende website: www.lindabouwman.nl.









Expositie Daniëlle Spijkerboer

De hele maand augustus is in de bibliotheek werk te zien van de Arnhemse Daniëlle Spijkerboer.

Daniëlle Spijkerboer studeerde in 2002 af aan de Kunstacademie in Arnhem (H.K.A.) in de richting vrije kunst. Het laatste jaar op de academie creëerde ze een eigen stijl waarin ze nu schildert.
Zij schildert en tekent vooral vrouwen. Dit doet ze bijvoorkeur met acrylverf op hout. Deze vrouwen worden in de regel halfnaakt afgebeeld met om het lijf een doek gedrapeerd. Zo'n doek kan geschilderd zijn maar kan ook bestaan uit stof, papier of crêpe. Soms worden ook delen uit het hout gegutst.
In haar werk werkt ze veel met patronen of sjablonen zowel op de doeken die de vrouwen omhullen als ook op de achtergronden.
De schilderijen, in grootte variërend van heel klein tot bijna 2 meter zijn erg kleurrijk en hebben een grote karakteristieke diversiteit.










"Emoties in olieverf" van Ida Boekevisch

De natuur als krachtbron en inspirator versus de jungle van de grote stad. In prachtige kleurrijke beelden die belangrijker zijn dan vormen en composities, schildert de kunstenares haar eigen leefbare wereld als reactie op de "intrieste eindeloze rechte rijen voordeuren in lange, saaie straten, die allemaal in de zelfde foeilelijke kleuren zijn geschilderd".
Als je als argeloze kijker met een "open mind" naar haar schilderijen kijk, proef je verdriet of vreugde, soms woede of eenzaamheid vanwege het ontbreken van medemenselijkheid en respect voor alles wat leeft.
Door haar eigen werkelijkheid te creëren probeert Ida Boekevisch haar werk een extra dimensie te geven teneinde haar boodschap zo krachtig mogelijk over te brengen. En daar is ze bijzonder goed in geslaagd!

Deze expositie is te zien tot 10 juni 2005.







An Warris exposeert in bibliotheek Wehl

De maand januari exposeert de bekende Achterhoekse schilderes An Warris in de bibliotheek in Wehl. Deze veelzijdige kunstenares kreeg landelijke en internationale bekendheid door diverse exposities en het winnen van een aantal prijzen. Werk van haar is in het bezit van zowel (overheids-)instellingen als particulieren. Ook in het door het Staring Instituut uitgegeven boek Schilders uit de Achterhoek & Liemers 1850-1950 is zij opgenomen.
Tijdens deze expositie zijn schilderijen te zien in diverse stijlen en technieken. Ook toont zij hier enkele papieren objecten die recentelijk door haar zijn gemaakt.
Al met al is deze tentoonstelling zeker de moeite waard om bekeken te worden.

Ook zijn haar schilderijen te zien op haar website: www.anwarris.nl







Tekeningen en olieverfschilderijen van Jac van Os

Tot eind december hangen in de expositieruimte tekeningen en olieverfschilderijen van Jac van Os. Jac van Os groeide op in een tuindersgezin in Voorschoten. Later verkaste hij naar Ulft waar hij 32 jaar als bloemist werkte. Na zijn pensionering kwam voldoende tijd om zich op zijn grootste hobby te storten; tekenen en schilderen.

De expositie bestaat uit portrettekeningen en kleine olieverfschilderijen. Deze afwisseling levert een boeiend schouwspel op die de veelzijdigheid van deze tekenaar/schilder goed doet uitkomen.

Ook voor opdrachten houdt Jac van Os zich aanbevolen





Spall's Pas, Diepenbroek en de kunstenaar Jan Damen

Van 18 juni t/m 31 juli is onder deze titel in de bibliotheek een expositie te zien die onder auspicien van de Oudheidkundige Vereniging Wehl is samengesteld. De familie Damen beschouwde zich als schatbewaarders van het erfgoed Spall. Deze familie leefde in de 19e eeuw op het eeuwenoude Diepenbroek, ook wel Spall's Pas genaamd. De geschiedenis begint in 1732 als 2 kinderen Spall aan de kerk o.a. een zilveren kroon schenken en gaat verder met de afstamming tot en met de familie Damen. De particuliere exploitatie van de ijsbaan op Diepenbroek wordt herinnerd, alles rijk geïllustreerd met documenten en foto's.

Hoofdonderwerpen van de expositie zijn de schilderstukken van Jan Damen, een autodidact op het gebied van de kunst en laatste bewoner met zijn atelier op Diepenbroek.







"De negen kunstenaars" exposeren

In de expositieruimte hangt en staat werk van leden van de groep "De negen kunstenaars", negen kunstenaars uit de regio. Voor liefhebbers van keramiek staan in 3 vitrines vooral serviezen en schalen uitgestald. Deze zijn allemaal van de hand van Froukje Heering uit Ulft. Aan de wanden hangen zo'n 20 schilderijen. Doordat deze werken qua stijl en onderwerp heel divers zijn, maakt het geheel een verrassende indruk. Schilderijen hangen er van Elly Niekel uit Wehl, Annemiek Keuken en Margreet Veldhuizen uit Gaanderen, Annemiek Miltenburg, Margreet Laansma en Annie Rietman uit Doetinchem en Agnes Westerhof uit Gendringen.

Deze prachtige expositie is nog te zien tot 28 mei 2004.






Kees exposeert in de bibliotheek

Kees exposeert in de Wehlse bibliotheek, maar wie is Kees? Zij stelt zich zelf eerst aan u voor: Geboren en getogen als Trees Lanters in Loil als elfde in een rij van 12 kinderen. Als kind al vreselijk geboeid door tekenen, prachtige kleuren en knutselen. Na de lagere school was het vanzelfsprekend dat ik de LHNO volgde in Didam en ging werken in de verzorging.

Inmiddels woon ik in Wehl, ben ik getrouwd en moeder van drie prachtkinderen. In mijn vrije tijd knutsel en schilder ik en schrijf ik gedichten. Ik volg een cursus schilderen aan de Gruitpoort in Doetinchem; twee jaar bij Leon Tebbe en twee jaar bij Jos Klaver. Het liefst werk ik met olieverf (Rembrandt) en werk ik in verschillende stijlen.

Tenslotte het volgende: De opbrengst van een verkocht schilderij gaat voor de helft naar Unicef. Dus heb je als persoon of instelling belangstelling, neem dan contact met mij op.

Mijn werk blijft tot 9 maart in de bibliotheek hangen.





Expositie Elisabeth Fallico

Elisabeth Fallico-Mariët exposeert de maand januari in de bibliotheek. Kenmerkend aan haar stijl is het gebruik van warme tinten, waarmee zij in haar schilderijen een mediterrane sfeer weet te creëren.

Er zijn in deze expositie verschillende stijlen aanwezig, van figuratief tot abstract.

Elisabeth Fallico stelt een zestiental schilderijen ten toon, voornamelijk olieverfwerken op doek en papier. Het merendeel van haar werk is realistisch al schildert ze de laatste tijd meer abstract. Het weergeven van gedachten en gevoelens in abstractie op een doek is niet alleen een uitdaging maar vooral ook een passie voor deze Arnhemse kunstschilder.

Het gevolg is een prachtige expositie gedomineerd door bloemachtige kleurexplosies en strandtaferelen, vaak in dezelfde warme tinten: okergeel, terra-rood en diep indigo.






Olieverfschilderijen van Rini Willemsen

In de expositieruimte van de bibliotheek hangen tot vrijdagavond 31 oktober olieverfschilderijen van Rini Willemsen-Scheers. Ruim 20 jaar geleden is deze uit Oud Zevenaar afkomstige schilderes begonnen met haar opleiding tekenen en schilderen. Zij heeft o.a. lessen gevolgd bij Tonny Ros.

Vroeger schilderde ze veel bekende landschappen uit de Liemers. Later ontwikkelde ze een voorkeur voor stillevens terwijl ze nu vooral bloemen schildert. Opvallend hierbij is haar voorliefde voor het werken met olieverf boven het werken met andere materialen.

Rini Willemsen heeft al veel vaker geëxposeerd, alleen of met de creatieve groep "De Regenboog" waar ze ook deel van uit maakt.





Duo expositie

In de maand september exposeren Roos Reehorst en Paul Snelder. Beiden zijn woonachtig in Hoog-Keppel. Roos Reehorst studeerde aan de kunstacademie in Enschede en volgde daarna verschillende workshops van o.a. Wim Isaak en Tura Serra en houdt zich al jaren bezig met modeltekenen bij Edward Branse. Begin 1990 ging ze naar het Grafisch centrum te Arnhem waar ze zich vooral bezig hield met lithografie.Haar werk typeert zich door het uiteenlopen van verschillende stijlen en technieken. Haar ontwerpen zijn veelal gebaseerd op persoonlijke gebeurtenissen en emoties, in beeld gebracht door mens en dier. Ook het volgen van een clownsopleiding en het spelen als clown is van invloed op haar werk. Zij exposeerde o.a. bij Gerrit Lamers te Hengelo, in het Gemeentehuis van Rheden in De Steeg, in Nieuw Schoonoord te Velp en in het Gemeentehuis van Hoog-Keppel.
Naast haar schilderijen zijn beelden te zien van Paul Snelder. Zijn beelden laten zich leiden door de karakteristieken van de steen. Kleur, vorm en hardheid maken dat de beelden gaan ontstaan. Zijn voornaamste inspitatiebron vormen opgedane indrukken tijdens verre reizen.Sinds 1995 maakt hij zijn beelden binnen de beeldhouwersgroep van de Gruitpoort in Doetinchem. Daar heeft hij les van Jozef Kemperman, een bekende Achterhoekse beeldend kunstenaar.


Schilderijen van Elma Beks

In de maanden juli en augustus is in de expositieruimte werk te bewonderen van de Arnhemse kunstenares Elma Beks. Zij is beroemd geworden vanwege haar prachtige monumentale wandkleden en schilderijen. In de maand juli hangen er schitterende, ietwat dromerige landschappen, vaak geschilderd in zachte pastelkleuren. Halverwege de expositie worden andere werken van de in Arnhem woonachtige Beks getoond.

Ooit studeerde Elma Beks, de familietraditie getrouw (haar vader was violist, haar moeder harpiste) muziek: zang, piano en harp. Maar al bijna gereed voor een loopbaan voor coloratuursopraan, koos zij voor een andere muze. De muze van een autodidact in het rijk der beeldende kunst.


Werk van Elma Beks heeft in allerlei musea gehangen. In Arnhem in o.a. het Museum voor Hedendaagse Kunst, het Stadhuis, Paleis van justitie en Ohra Verzekeringen. Maar ook in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Maastricht, Utrecht (Museum voor Moderne Kunst) enz. Monumentale wandkleden van haar zijn door de overheid aangekocht en enige van haar schilderijen bevinden zich in particuliere collecties. Op haar website www.elmabeks.nl kunt u meer werk van haar bekijken.



Schilderijen van Elly Engels-Ebbers

Na zich vooral met houtskool, zijdeschilderen of aquarelleren bezig te hebben gehouden, maakt de Wehlse Elly Engels-Ebbers (1958) nu het liefst werken in 3D met acrylverf. Typerend voor haar is de keuze van meestal bloemen als onderwerp van haar werk. Ook de afmetingen van haar schilderijen zijn fors. Het aantal tentoongestelde werken bedraagt dan ook slechts 7 schilderijen.

Aanleiding om deze serie van 7 schilderijen te maken was de verpakking van nieuw aangekochte meubels. Dit bubbeltjesplastic bracht haar op het idee om driedimensionaal te gaan werken.
Dat dit experiment goed heeft uitgepakt bewijst deze expositie die de hele maand juni te zien is in de expositieruimte van de bibliotheek.






Expositie "Glas in lood"

In de expositieruimte van de Wehlse bibliotheek hangen in de maand mei werken in glas en lood van Freeke Nijman uit Kilder. Sinds een aantal jaren is zij gefacineerd door de mogelijkheden van werken met glas in lood dat verder gaat dan het traditionele. Zij werkt graag met natuurlijke materialen zoals agaat, bergkristallen en bijvoorbeeld kiezels.

Hoewel zij zich zelf de techniek van het werken met glas in lood heeft eigen gemaakt is ze al heel succesvol. Zo heeft ze onder anderen meegedaan aan de nationale 4 daagse manifestatie creatief met glas in Tubbergen. Ook heeft ze in diverse kerken geëxposeerd.

Freeke Nijman maakt werkt bij voorkeur in het gezelschap "De Regenboog" die verder bestaat uit 2 schilders en 1 keramist.

Later in het jaar zal 1 van hen haar schilderijen exposeren.





Dubbele expositie in de bieb

In de expositieruimte van de bibliotheek wordt in de maand april werk getoond van moeder Ineke Beentjes en dochter Annemieke van Bugnum. Het is voor het eerst dat ze samen exposeren. Apart hebben ze al talrijke keren geëxposeerd, Ineke in het oosten, Annemieke in het westen. Hun woonwerkplaatsen zijn hier debet aan. Annemieke woont in Zwaag en Ineke in Westendorp.
Van Ineke Beentjes, die in november 1999 al een keer in de bibliotheek exposeerde met schilderijen die vooral de verbondenheid van de mens met de aarde verbeelden, hangen er nu 2 series schilderijen. De eerste serie heet "Hable con Ella", "praat met haar". Deze serie is ontstaan na het zien van de gelijknamige film van Pedro Almodóvar. Huilen, lachen, praten, gevoelens tonen en het onvermogen daartoe. Daarover gaat deze serie bestaande uit 8 in acryl op papier gemakte werken.
De tweede serie heet spiegels. Deze in olieverf uitgevoerde schilderijen zijn gemaakt voor, tijdens en na de serie "Hable con Ella" en ook hier loop het thema "gevoelens tonen en het onvermogen daartoe' als een rode draad door deze serie portretten.
Tenslotte staan er 6 beelden van dochter Annemieke. Beelden, met de hand gemaakt uit zachte steensoorten als speksteen, albast en serpentijn. Hierdoor is het contact met het beeld maximaal.






Expositie Beschilderd Zijde

De komende periode hangt in de bibliotheek werk van Gabriele Kliem. Gabriele Kliem is zijdeschilderes, afkomstig uit Duitsland en sedert een jaar of 9 woonachtig in Nederland. In haar woonplaats Millingen a/d Rijn heeft zij een atelier en expositieruimte waar ze regelmatig cursussen in het beschilderen en bedrukken van zijde aanbiedt. Voor haar komst naar Milligen was zij eigenaar van de textielkunst galerie "De paarse vlinder" in Wijk aan Zee.

Gabriele Kiem heeft talloze malen in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland geëxposeerd en voordrachten over kunsttherapie gehouden. Ook heeft ze een boekje geschreven over kleuren en hun invloed op de mens. Zij heeft dan ook o.a. in Keulen kunsttherapie gestudeerd.

Deze kleurrijke expositie is tot 14 maart te zien tijdens de openingsuren van de bibliotheek.






Foto Expositie Lou Andreoli

Onder de titel "Afrika van dichtbij bekeken" exposeert Didammer Lou Andreoli tot 10 februari in de bibliotheek.
Deze foto-expositie is tot stand gekomen tijdens een tweetal reizen door Zuid-Afrika en een reis door Namibië en Botswana. Voor dat ze vertrekken maken Lou en zijn vrouw Ine een soort draaiboek met daarin de plaatsen en bezienswaardigheden die ze willen bezoeken. Alleen vliegtuig en auto worden van tevoren in Nederland geboekt. Door deze manier van reizen komen ze geregeld voor onverwachte gebeurtenissen en verrassingen te staan. Het accent van de reizen ligt in het observeren en fotograferen van het wild. Hiertoe zijn in Afrika een dertiental wildparken bezocht. Het betreffen zowel nationale als provinciale wildparken waarvan de meest bekende het Kruger National Park is. Een schitterend park in Zuid-Afrika dat ongeveer half zo groot als Nederland is.
De foto's laten niet alleen in het wild levende dieren zien zoals leeuwen, giraffen, cheeta's, zebra's etc., maar ook kleurrijke mensen van verschillende stammen die in Namibië leven.

Veel foto's zijn ook opgenomen in het inmiddels tweede boek "Een wereld in één land" van Ine dat in het voorjaar uitkomt. In dit boek beschrijft zij de belevenissen van hun reizen met daarnaast foto's, informatie en tips.

Meer foto's zijn te zien op de homepage van Lou en Ine: www.homepages.hetnet.nl/~louine


Expositie A.J. Koekoek

Tot 10 januari 2003 is in de expositieruimte van de bibliotheek een overzichtstentoonstelling te zien van werk van A.J. Koekkoek. A. Koekkoek, 1880 - 1965, woonde in Baak en was daar gedurende zijn arbeidzame leven huisschilder. Vooral na zijn 70e verjaardag is hij fultime gaan doen wat hij zijn hele leven al als hobby beoefende; het maken van schilderijen van mooie plekken uit zijn omgeving. Als materiaal koos hij voor olieverf en hij bereikte daarin zoals deze expositie laat zien, een hoog niveau. Hij schilderde dan ook vaak in opdracht voor mensen uit Baak en omstreken boerderijen of kenmerkende dorpsgezichten. Deze tentoonstelling ademt een rust en sfeer uit die we nu nog zelden tegenkomen en dat maakt deze expositie heel bijzonder.





(huis)schilder





Expositie Marike Farenhorst: Het hart...van de bloem

In november hangen er in de bibliotheek studies en schilderijen met maar èèn thema: Het hart ...van de bloem. In acrylverf en pastelkrijt uitgevoerde werken van de in Ellecom woonachtige beeldend kunstenaar en docente Beeldende Vorming Marike Farenhorst. Ook verzorgt ze lessen en workshops op de volksuniversiteit te Zevenaar.

Over deze expositie zegt ze: "Wandelend door de tuin kan ik soms in vervoering raken van een enkele bloem. Als je er een van dichterbij gaat bestuderen kom je in een wereld waar bijzondere vormen en kleuren zijn. Neem je hier de tijd voor dan kun je een bloem als mantra gebruiken, er ontstaat een soort tunneleffect in positieve zin die je tot rust laat komen. Ik heb dit effect geprobeerd te schilderen met mijn lievelingsbloem de klaproos en de roos."

Meer informatie en werk van haar kunt u vinden op haar site: www.farenhorst.net.De expositie is nog te zien tot 29 november.




Expositie Agnes Peelen

De in Steenderen geboren maar nu in Zutphen woonachtige Agnes Peelen exposeert tot 18 oktober in de expositieruimte van de bibliotheek. Schilderen is naast roeien op de IJssel haar grootste hobby. Al is schilderen een hobby, haar werk heeft een professionele uitstraling. Behalve plezier hebben diverse cursussen en de opleiding LO-tekenen bijgedragen aan de ontwikkeling van haar talenten.
Agnes Peelen heeft allerlei technieken beoefend, zoals aquarelleren, etsen, pastels, schetsen met houtskool, krijt etc. Uiteindelijk heeft ze sinds een jaar of 6 haar bestemming gevonden in acrylverf. Eerst op papier, later op doek, schildert ze zowel abstract als naar levend model.
Abstract werk ontstaat intuïtief. Vanuit het witte doek schildert ze tot er een harmonisch geheel van vormen en kleur ontstaat, soms met symbolische motieven.
Haar werk is te zien tot 18 oktober. Op vrijdagavond 20 september tussen 18.30 en 20.00 uur is Agnes Peelen aanwezig in de bibliotheek.





Expositie "De Bezige Mens"

Tot 3 mei exposeert Andre Dehue in de Wehlse bibliotheek onder de titel "De bezige mens". Deze expositie laat allerlei portretten zien van mensen die bezig zijn met hun werk of vooral liefhebberijen. M.n. muziekbeoefening speelt hierbij een grote rol getuige de prachtige portretten van leden van het AMDG.
Ook zelfportretten ontbreken niet. Doordat deze zelfportretten de kunstenaar als "bezige mens" laten zien, sluiten ze naadloos aan bij het onderwerp van deze bijzondere expositie.
Behalve de genoemde portretten hangt er ook abstract werk van de kunsten









Expositie Berty Trentelman

Gedurende de maand maart exposeert de in Dieren woonachtige Berty Trentelman haar schilderijen in de expositieruimte.
Ze is begonnen met aquarelleren maar ontdekte al snel dat ze meer affiniteit heeft met acryl en olieverf. In de loop der jaren heeft ze les gehad van diverse kunstschilders en ook nu nog werkt ze onder begeleiding van een bekend kunstenaar. Haar schilderijen zijn heel divers. Ze schildert zowel landschappen als mensfiguren maar maakt ook abstracte schilderijen. In haar werk spelen kleuren een belangrijke rol. Omdat ze sterk vanuit haar gevoel schildert kan het eindresultaat ook heel anders worden dan in eerste instantie de opzet was.






Duo Expositie in de bibliotheek

Gedurende de maand februari is in de bibliotheek een gezamelijke expositie te zien van Ellen Eva Regel en Ela Tophoven.

Ellen Regel werd in 1965 in Friedberg (Duitsland) geboren. Na het gymnasium volgde ze de opleiding tot opticën. Nu woont ze in Emmerich. Zij volgde verschillende schildercursussen bij Gerd Borkelmann in Kleef. Van Ellen Regel zijn de prachtige schilderijen van dieren die te zien zijn op deze tentoonstelling.

Van Ela Tophoven is figuratief werk te zien. Ela Tophoven, Groenlo 1953, woont met man en 2 kinderen in 's-Heerenberg. Zij begon in 1990 in Duitsland cursussen en workshops te volgen, o.a. ook bij Gerd Borkelmann. Zij exposeerden al eerder samen, o.a. in Slot Borghees te Emmerich en Galerie Bretel in Groenlo.










Dubbele Expositie: Tiny Keizer & Ineke ter Haar

In de bibliotheek hangen tot 7 december schilderijen van Tiny Keizer uit Doetinchem. Zij is al vele jaren actief in de schilderkunst waarbij ze een voorkeur heeft voor werken met acryl op doek. Meestal schildert ze uit fantasie of intuïtief. Zo onstaat de figuratie en/of natuurelementen die ze heeft "waargenomen". Schilderen op deze manier is voor haar een ontdekkingsreis waarbij de kwast of palet haar gids is. Af en toe maakt ze overigens ook uitstapjes naar het realisme. Haar werk is op veel plaatsen geëxposeerd.

In de vitrines staan papierobjecten van Ineke ter Haar. Ook voor haar is dit niet de eerste expositie.



Expositie Dorien IJzerman


De hele maand juli is in de expositieruimte van de bibliotheek een tentoonstelling te bekijken van werk van de Doetinchemse Dorien IJzerman. Haar liefde voor tekenen was al volop aanwezig tijdens haar opleiding textiele werkvormen. Toen hadden tekenopdrachten echter steeds betrekking op handwerktechnieken. Een kleine 20 jaar na het afronden van haar opleiding besloot ze iets te gaan doen met die liefde en begon ze een aquarelcursus bij Annelies Schuit. In een paar jaar tijd beheerst ze diverse technieken zoals aquarelleren, werken met acryl, krijt en olieverf al zodanig dat er een hele mooie expositie is samen te stellen uit haar werk. Behalve in de bibliotheek hangt er ook werk van haar in het verzorgingshuis “Het Weerdje” te Doetinchem. Ondertussen werkt ze ook in opdracht. Met name het aquarelleren van knuffels voor bijvoorbeeld op de kinderkamer of als persoonlijk kraamcadeautje is haar specialiteit.




Expositie Elly Niekel


In de expositieruimte van de bibliotheek is een tentoonstelling te zien van Elly Niekel. Veel mensen zullen haar ook als Elly van der Berg kennen.
De tentoonstelling laat 13 portretten zien van kinderen uit allerlei landen en culturen. In de vitrine staan bovendien nog een aantal keramische werken.
Op zeer jonge leeftijd werd ontdekt dat Elly talent voor tekenen en schilderen had. Naast haar onderwijs- en tekenopleiding in Amsterdam heeft zij nog enkele cursussen gevolgd bij de "Gruitpoort" onder leiding van docent Hans van der Veen.
Sinds 1982 wordt regelmatig werk van haar tentoongesteld, in het bijzonder aquarellen van stillevens, landschappen, portretten en sinds kort ook keramisch werk. Een deel van haar collectie is te zien in "Hendricushove" in Wehl.
Deze tentoonstelling is nog tot 15 juni tijdens de openingsuren te zien in de bibliotheek van Wehl.

Expositie Livien Wiegerinck

In de expositieruimte van de bibliotheek is tot 10 mei werk te zien van de Ruurlose Livien Wiegerinck. Na het winnen van de 3e prijs van de door het Gelders Dagblad georganiseerde Kunstprijs 2000 omschreef de vakjury haar werk als zeer kleurrijk, frivool maar bovenal met lef geschilderd. Die lef zegt ze te danken te hebben aan haar leraar Bernard Engberts uit Barlo. Bij hem heeft ze 5 jaar op zo'n manier les gehad, dat ze haar eigen stijl heeft kunnen ontwikkelen.



Schilderijen van Ada ter Hart-Peelen

In de expositieruimte van de bibliotheek hangt tot en met 5 april werk van de in Doetinchem woonachtige Ada ter Hart-Peelen. Behalve aquarellen zijn er ook werken te zien die vervaardigd zijn met olieverf, acryl en pastelkrijt. Ada (Steenderen, 1944) is zo'n 14 jaar geleden begonnen met het volgen van lessen, o.a. bij Dhr Liesker, Eveline Jorna en bij Henk Hulshof in het kerkje in Laag-Keppel. Tegenwoordig schildert ze in clubverband bij de Kwasten in de Deale. Het liefst schildert ze echter buiten, in de mooie Achterhoek. Voorbeelden hiervan zijn voldoende terug te vinden in deze expositie.





Schilderijen van Annelies Schuit


Vanaf 5 februari exposeert Annelies Schuit uit Doetinchem in de bibliotheek van Wehl. Opvallend aan het werk van Annelies (die aangesloten is bij de Kunstenaarsvereniging 't WEB) is dat ze zeer uiteenlopend werk maakt. Ze werkt met verschillende technieken in verschillende stijlen. Zo maakt ze realistisch werk, voornamelijk portretten van mens en dier vervaardigd in pastelkrijt en soms ook in acryl. Maar ook figuratief en abstract werk, waarbij samenspel van vorm, kleur en dieptewerking en penseelstreek het werk een eigen karakter geven. Ook bij het figuratieve werk staat de mens centraal. Een mooie selectie uit haar werk is tot 5 maart te zien in de expositieruimte op de eerste verdieping van de bibliotheek.
Annelies Schuit werkt ook in opdracht. Zo heeft ze portretten, groepsportretten, abstracte schilderijen, maar ook muurschilderingen in opdracht gemaakt.
Naast het zelf tekenen en schilderen en het in opdracht werken, geeft Annelies in haar eigen atelier in Doetinchem aquarelles voor volwassenen.
Voor inlichtingen hierover kunt u 0314-324081 bellen.




Expositie van cursisten

Deze maand zijn in de bibliotheek 21 aquarellen te zien die allemaal gemaakt zijn door cursisten van de in Dichteren woonachtige Annelies Schuit. De werken van de cursisten, zowel beginners als gevorderden, geven een goed beeld van wat ze zoal tijdens een cursus leren. Geïnteresseerden in de nieuwe cursus aquarelleren, die in februari van start gaat, kunnen zich in verbinding stellen met Annelies Schuil (324081).
De tentoonstelling is tot 5 februari te zien tijdens de openingsuren van de bibliotheek (ma, woe, don en vrijdag van 14.00 tot 17.30, ma en vrijdagavond van 18.30 tot 20.00 en op donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur.









Aquarellen van "Riek van Gool"


In de expositieruimte van de Wehlse bibliotheek is nu een tentoonstelling te zien van de uit Zeddam afkomstige Riek van Gool.
Riek van Gool (geb. 1937 te Apeldoorn) heeft, zoals zo velen in deze streek, haar creativiteit ontdekt door cursussen te volgen bij de Gruitpoort in Doetinchem. Na een scholing in allerlei technieken heeft ze zich toegelegd op aquarelleren. Zij volgde de afgelopen 10 jaar lessen bij Tura Serra, Gijs Broekman en Ingeborg Kennedy. Al jaren schildert zij wekelijks met een vaste groep vrienden. Bij goed weer gaan ze natuurlijk naar buiten. Dat ze veel plezier in haar werk heeft, is terug te vinden in haar schilderijen. Als andere mensen ook van haar werk kunnen genieten, is haar vreugde compleet.
Bezoekers kunnen nog tot 30 november in de bibliotheek komen genieten van haar werk.



Aquarellen van Margriet Koster

In de maand oktober hangen er in de expositieruimte van de bibliotheek aquarellen van de hand van Margriet Koster. Deze Terborgse schilderes heeft al heel wat ervaring opgedaan en cursusen gevolgd in het aquarelleren. Dit is goed terug te vinden in haar werk. Niet zo zeer in de keuze van haar onderwerpen maar vooral in de kwaliteit van de uitvoering. Deze expositie is dan ook bepaald niet haar eerste. Ook heeft ze al veel schilderijen verkocht en hangt er semi-permanent werk van haar in Galerie M aan de weg Terborg/Varsseveld.










Bijzondere expositie in bieb!

2.50 bij 3 meter meet het grootste schilderij, 60 bij 80 cm het kleinste. Het zijn schilderijen van Nelleke van Steenbergen en Jan Landzaad. Zij is van oorsprong portretschilderes, hij grafisch ontwerper. Nadat ze eerst allebei in hun discipline hadden gewerkt, zijn ze samen in 1994 begonnen met het bedrijfsmatig uitvoeren van wandschilderingen en grote schilderingen op doek. Elk vanuit de eigen discipline denkend voeren ze gezamelijk een opdracht uit die, afhankelijk van de aard van onderwerp en de vereiste techniek, wisselend door de een of door de ander in de uitvoering word bepaald.
Sinds 1994 werken ze in een oud pand in Arnhem aan allerlei projecten zoals bijvoorbeeld een wandschildering voor een inpandig zwembad of een grote schildering voor een restaurant.
Een aantal van hun werken zijn de maand september te zien in de expositieruimte van de bibliotheek.




Schilderij van Nelleke van Steenbergen
afm. ca. 3 x 2,5meter






Expositie Gebroeders HENDRICKSEN


Tot eind juni staan en hangen er in de expositieruimte van de bibliotheek 40 uit hout vervaardigde kunstwerken. Het zijn creaties van de uit Wehl afkomstige Willy Hendricksen en zijn in Ulft wonende broer Harrie. Alhoewel het werk van beide broers heel verschillend is heeft het ook 2 hele duidelijke overeenkomsten: liefde voor hout en vakmanschap.

Van Willy zijn er in totaal 23 sculptures te zien. Broer Harrie heeft prachtige beelden gemaakt en hele taferelen uitgesneden in hout. Deze combinatie van technieken levert weer een unieke expositie op die het waard is door veel mensen bekeken te worden.










Een Halve Eeuw TURMAC

(1920 - 1970)
Tot 8 mei is in de expositieruimte van de bibliotheek een deel van de Turmac
verzameling te zien van de Wehlenaar M. Koster.
Aan de wanden hangen allerlei stukken die ooit voor reclamedoeleinden
gemaakt zijn. Hele mooie schilderijen met veelal oosterse invloeden die de
herkomst van de Turmac laten zien. In vitrines allerlei sigaretten, shag- en
sigarendoosjes van merken die hele generaties niets meer zeggen en voor
anderen van grote nostalgische waarde zijn. Daarnaast zijn bijzonder mooie
asbakken te zien. Te samen geeft deze unieke verzameling een prachtig beeld
van 50 jaar Turmac.

Deze expositie is te bewonderen van 12 april tot 8 mei.

Meer over TURMAC ==> krantenartikel
Bron: Wehl Journaal 18april 2000





Expositie Fotoclub Duiven
In de expositieruimte van de Wehlse bibliotheek zijn de komende tijd 29
foto's te bekijken. Deze foto's zijn gemaakt door 16 leden van de Fotoclub
Duiven. Deze naam is ietwat misleidend, de leden van deze fotoclub komen uit
de hele regio, van Westervoort tot Wehl. Te zien zijn vooral foto's die
portretten, architectuur en natuur tot onderwerp hebben. De foto's, die
natuurlijk ook allemaal zelf door de makers ontwikkeld worden, zijn in zowel
zwart/wit als in kleur afgedrukt.
Deze tentoonstelling blijft tot 6 maart in de Wehlse bieb hangen.


Expositie van Marion Verbeeten

"Wadi Ruui" (1996)
Marion Verbeeten 1996 - "Wadi Ruui" In de bibliotheek hangt de komende tijd werk van de in 's-Heerenberg woonachtige Marion Verbeeten. Marion Verbeeten (Eindhoven) werkte eerder als illustrator voor o.a. tijdschriften en kinderboeken. In de resterende tijd schilderde ze vrij werk en in opdracht. Sinds 1995 legt zij zich uitsluitend toe op de schilderkunst. In haar werk beoefent ze verschillende stijlen. Ze werkt o.a. met aquarel en acryl, afwisselend op papier en doek, kunststoffen en metaal. Haar werk is vaak fotografisch realistisch waarbij sterke contrasten tussen licht en donker soms abstracte vormen aannemen. Ook haar grote belangstelling voor de Arabische wereld, versterkt door haar reizen door het Midden-Oosten en de contacten met de lokale bevolking, is in veel schilderijen terug te zien. Niet geheel toevallig werd in '96 haar werk tentoongesteld in het Royal Cultural Centre in Amman, Jordanië.
Haar werk is tot 6 april te bewonderen in de expositieruimte van de bibliotheek.


Schilderij van Khaled AtiehSchilders uit Jordanië in Bieb
In de Wehlse bibliotheek is een bijzonder interessante expositie te zien van 2 kunstenaars uit het Midden Oosten. Te bewonderen zijn werken van Khaled Atieh en Kassim Al-Refai, beiden afkomstig uit Jordanië. Werk van beide kunstenaars wordt in Nederland onder de aandacht van het publiek gebracht door 's-Heerenbergse schilderes Marion Verbeeten. Hoewel hun werk enorm verschillend is, levert deze combinatie een prachtig kijkspel op met allerlei culturele invloeden.
Deze expositie blijft tot 4 februari te zien in de expositieruimte van de bibliotheek.

Foto toont schilderij van Khaled Atieh

Khaled Atieh (1964), autodidact en Palestijn, is geboren in Amman (Jordanië), hij is vanaf zijn geboorte doof-stom en werkt met olieverf, acryl en aquarel.

Kassim Al-Refai is geboren in Ramtha, Jordanië. Hij studeerde aan de Yarmouk universiteit en behaalde zijn graad in Schone Kunsten in 1989. Sinds die tijd geeft hij les in schilderkunst en ontwikkelt hij methodes om kunst te onderwijzen.